Menü Bezárás

Műgyanta

MŰGYANTA – Általános tudnivalók

A hordozófelülettel szemben támasztott követelmények: Minden hordozófelületnek tisztának, por-, víz-, és olajmentesnek kell lennie. A szennyezett felületet meg kell tisztítani. A sima felületet (pl. aljzatkiegyenlítő) érdesíteni kell! Beton esetén az alapozó réteget csak teherbíró, min. 28 napos, saját levében fával simított, nem javított, nem vakolt, nem cementszórással simított, pormentes, olajmentes, vízmentes, alulról nem nedvesedő szerkezeti betonra szabad felhordani.

A hordozófelületen minden esetben tapadáspróbát kell végezni!

Kötési mechanizmus: a műgyanta a hagyományos ragasztókkal ill. kötőanyagokkal szemben nem az oldószer elpárologtatásával köt meg, hanem a „B” komponens által elindított kémiai reakcióval un. térhálósodással keményedik ki.

Kötési idő: a kikeményedés idejét a „B” komponens mennyiségének változtatásával viszonylag tág határokon belül módosíthatjuk.

Növekvő hőmérséklet: csökkenő kötési idő, csökkenő hőmérséklet: növekvő kötési idő. A 2% „B” komponens alatti arányban kevert gyanta felülete hosszabb ideig ragacsos maradhat. A felhasználás lehetőleg 15-30 C közötti hőmérsékleten történjen. Szélsőséges esetben a térhálósodás nem jön létre, ezért javasolt a próbakeverés.

Hőfejlődés: a térhálósodás során hő szabadul fel, gyors kötésnél több, lassú kötésnél kevesebb.

Zsugorodás: a kötésnél 8% körüli térfogatcsökkenés, zsugorodás jön létre, melynek mértékét töltőanyaggal csökkentheti.

Töltőanyagok: a felhasznált gyanta mennyiségét, zsugorodásának mértékét és a keletkező hő nagyságát töltőanyagok hozzáadásával csökkentheti. Ilyen anyagok lehetnek: homok, mészkőpor, üvegszál vagy üvegszövet, stb.

Az adagolható töltőanyag mennyisége függ a szemcsenagyságtól: kisebb szemcsenagyságnál több, nagyobb szemcsenagyságnál kevesebb töltőanyag adagolható.

Formaleválasztás: a műgyanta zsíros, olajos felületekről kötés után maradéktalanul leválik, és teljesen felveszi a felület alakját.

Színezhetőség: a műgyanta pigmentekkel ill. nitrohígítóval hígítható festékek színezékeivel tetszőlegesen színezhető.

A színezéket kis mennyiségen végzett próbakeveréssel javasolt kipróbálni.

Sűrűség: a műgyanta sűrűsége a hőmérséklet emelkedésével csökken.

A felhasznált szerszámok tisztítása: a munka során felhasznált szerszámokat még a térhálósodás előtt nitrohígítóval vagy acetonnal lehet megtisztítani.

A termék (többek közt) az alábbiakhoz használható: ragasztás, autókarosszéria javítás, kitt készítés, hibajavítás, megszakadt menetek javítása, szivárgáselhárítás, üvegszálerősítésű tárgyak készítése, javítása, dísz- és használati tárgyak öntése, műgyanta-beton, műmárvány, műgránit, önterülő padló, felületvédelem, lakk, villamosipari szigetelőlakk, beöntőgyanta.

Munkavédelmi, felhasználási és tárolási utasítás. Felhasználás közben a dohányzás és a nyílt láng használata tilos.

Max. 25°C-on, lezárva, fénytől és sugárzó hőtől védve, más anyagoktól távol, dobozába visszahelyezve kell tárolni. A „B” komponens a gyantán kívül más anyagokkal nem érintkezhet.

A gyanta gőzeinek tartós belégzése az egészségre ártalmas. A feldolgozás helyén állandó légcseréről kell gondoskodni. Kerülni kell a komponensek szembe jutását, bőrrel való érintkezését, ha ez mégis megtörténik akkor vizes mosást kell alkalmazni, szükség esetén orvoshoz kell fordulni. Védőszemüveg és védőkesztyű viselése kötelező

Tűzveszélyesség: B tűzveszélyességi osztály, II. fokozat. Lobbanáspont 35 C.

H és P mondatok:

lásd a vödrön elhelyezett színes címkén!

Szavatosság: 12 hónap.

Gyártó, gyártási idő: lásd a vödrön elhelyezett színes címkén!

Tájékoztató jellegű keverési arányok (25°C-on)

Műgyanta“B” komponensKötési idő
5 ml (kávéskanál)2 csepp1-2 óra
5 ml (kávéskanál)4 csepp10-20 perc
20 ml (evőkanál)5 csepp1-2 óra
20 ml (evőkanál)15 csepp10-20 perc
0,5 dl0,5 ml1-2 óra
0,5 dl1,5 ml10- 20 perc
1 dl1 ml1-2 óra
1 dl3 ml10- 20 perc