Homlokzati színező vakolat

Az építkezés, az épület felújítás utolsó, de esztétikai szempontból talán legfontosabb lépése a dekorációs bevonatképzés, köznapi néven a színezés. Ennek tudatában az Ablonczy Kft. szakember gárdája arra törekedett a színező vakolatok típusainak és színeinek megtervezésénél, hogy mindenki megtalálja kínálatunkból a számára megfelelőt. Számtalan kereskedő, építő és építtető megkérdezése után dolgoztuk ki azt a 140 színt, mely felkerült palettánkra. Kialakítottunk egyaránt tradícionális és modern, szolíd és élénk, üde, de mégsem bántóan harsány színcsoportokat. Sárga, vörös, zöld mind-mind megtalálható, ihletve az otthon harmóniáját, melegét, vidámságát. A homlokzati vakolatok jellemzője, színe mellett a struktúrája. Vakolataink 2 szemcseméretben, 2 féle felületi megjelenéssel készülnek, a választás lehetősége elé állítva a vásárlót. Homlokzati színező vakolataink vizzel hígítható,  műgyantás kötőanyaggal és ásványi töltőanyagokkal készült termékek. Fejlesztéseink nemcsak az építtetőket, hanem az építőket is szolgálják. Egy speciális gyártástechnológiai eljárással egyedi, kissé kocsonyás állagúvá tettük vakolatunkat. Ennek az állagnak köszönhetően igazi felhasználóbarát vakolatot kínálhatunk a kivitelezőknek, mely nagyon könnyen felhordható és strukturálható, egységes felületet képez. Az Ablonczy színező vakolat időjárás állósága kiváló, vízzáró de páraáteresztő, hosszú élettartamú. Az általunk oly fontosnak tartott ár-minőség arányt ennél a termékünknél is szem előtt tartottuk.

KIVITELEZÉS

Általános tudnivalók és kivitelezési utasítások

A hordozófelületnek szilárdnak, szennyeződés- és pormentesnek, teljes rétegvastagságában száraznak, csapadéktól és építési nedvességtől mentesnek kell lennie! A kiálló részeket el kell távolítani, a sérüléseket (lehetőleg azonos anyaggal) be kell javítani. Feldolgozás során a hőmérsékletnek +5 és +20 C, a relatív páratartalomnak 50-60 % között kell lennie. A munkavégzést tűző napsütésben vagy annak következtében erősen felhevült felületen nem szabad végezni! A kivitelezést kerülni kell erős szélben, esőben, tartósan magas páratartalmú időben (köd) és +5 C alatti hőmérsékleten! Feldolgozáskor a termékeket rozsdamentes szerszámmal hordjuk fel. A frissen kivitelezett felületet legalább 10-12 órán át csapóesőtől és legalább egy héten át fagytól védeni kell! Színezett termékek esetén a különböző gyártási sorszám alatt készülő anyagok ill. az utánrendelések csekély színeltérést mutathatnak, ezért egy egybefüggő felületre azonos gyártási sorszámú anyag felhasználása javasolt. A színazonosság érdekében a különböző gyártási sorszámú anyagokat egy nagyobb edényben össze kell keverni. Feldolgozás előtt a termékek színhelyességét és minőségét próbafelületen ellenőrizni kell. Felhordás közben a vödörben lévő anyag esetleges vízveszteségét utólagosan pótolni kell. A gyártó a felhordás során alapvető szakmai ismereteket feltételez! A gyártó a termékleírást az eddigi tapasztalatok alapján állította össze, amely a felhasználót nem mentesíti az előzetes gyakorlati próba elvégzése alól!

A hordozófelülettel szemben támasztott követelmények

Az ABLONCZY Homlokzati Színező vakolatok alkalmasak régi és új épületek külső illetve belső falazatainak díszítésére, hőszigetelő rendszerek színező fedővakolására, valamint önálló felületképzőként nyers betonra vagy hagyományos vakolatalapra. • A felület legyen szilárd, szennyeződés és pormentes, glettelt vagy simított. • A hordozó felület legyen egyenletes, lehetőség szerint anyagában homogén, az esetleges sérüléseket, hiányosságokat az eredeti falfelülettel megegyező vagy ahhoz hasonló anyaggal kell pótolni. • A kiálló részeket el kell távolítani. • A felületnek teljes rétegvastagságban száraznak, csapadéktól és építési nedvességtől mentesnek kell lennie.

A felület alapozása

• Az alapozáshoz ABLONCZY  színes alapozót kell alkalmazni. • Erősen nedvszívó felület esetén a színes alapozást megelőzően a falfelületet Ablonczy Mesterfix diszperziós mélyalapozóval kell előkezelni. • Az alapozás célja a hordozó felület egységes nedvszívó képességének beállítása, az eltérő anyagú felületek okozta foltosodás kiküszöbölése. • A termék apró szemcséket tartalmaz, ami elősegíti a vakolat tapadását. • A színes alapozót a hordozó felületre ecsettel vagy teddy-hengerrel kell felhordani. • A színes alapozó legyen a vakolat színével megegyező színárnyalatú. • A színes alapozás és a színező vakolat felhordása között min. 24 órának el kell telnie. • Anyagszükséglete: 0,2-0,5 kg/m2, felülettől függően.

A vakolat felhordása

• A kivitelezés megkezdése előtt célszerű a vödörben lévő anyagot alaposan átkeverni. • Az egyenetlen anyagvastagság, az anyaghiányos felhordás, struktúraváltozást idéz elő. • A kivitelezés időpontját úgy kell megválasztani, hogy a környezeti hőmérséklet a felhordáskor és a kötési folyamat teljes ideje alatt sem lehet +5 C alatt, mert ez a kötésidő jelentős meghosszabbodásához és a vakolat károsodásához, fakulásához, foltosodásához vezet. • Ha a színező vakolat száradása lassan megy végbe, melyet előidézhet a nem megfelelő, alacsony hőmérséklet, a magas páratartalom, illetve ha a kötésidő alatt a vakolatot fagyás, csapó eső vagy erős ködszitálás éri, fakulás, foltosodás következhet be.. • A jelentős időeltéréssel felhordott, azonos gyártási idejű és színkódú vakolatok színe egymástól eltérést mutathat. • A vakolási munkálatok és a száradási folyamat során megváltozott időjárási viszonyok színárnyalatnyi változást idézhetnek elő a felületen. • A színminta és a felhordott vakolat árnyalatban minimálisan eltérhet egymástól.

A struktúra kialakítása

• A 2 mm-es gördülőszemcsés vakolat esetében a vakolat strukturálása kizárólag keményműanyag simítóval történik, az előre elhatározott irányban (körkörösen vagy egyenes irányban). • Az 1 és a 1,5 mm-es kapart hatású vakolat esetén a strukturálás történhet rozsdamentes vagy keményműanyag simítóval is. • A struktúra végleges beállítása után, ajánlott a falfelületet tiszta és nedves rozsdamentes simítóval érintőlegesen, gyengén átsimítani, a kiálló szemcsék eldolgozása érdekében. • Az egyenetlen anyagvastagság, valamint az anyaghiányos felhordás struktúraváltozást idézhet elő.

ANYAGSZÜKSÉGLETEK

1,5 mm-es kapart hatású 2,5-2,8 kg/m2 2 mm-es gördülőszemcsés 2,5-2,8 kg/m2 A megadott mennyiségek megfelelően egyenletes felület és szakszerű felhordás esetén érvényesek.

CSOMAGOLÁS

16 kg-os pattintós fedelű műanyag vödrös kiszerelésben, feldolgozásra kész állapotban.

TÁROLÁS

Fagymentes, fedett, hűvös helyen, +5 C feletti hőmérsékleten.

SZAVATOSSÁG

Bontatlan, sértetlen állapotban, az előírt tárolási feltételek mellett a gyártási időtől számított 12 hónap.

MEGJEGYZÉS

• Egységes, szép felület és szín, csak minden szempontból megfelelő kivitelezési és környezeti feltételek megléte mellett érhető el. • A színező vakolatot erős szélben, esőben, tartósan párás időben, tűző napsütésben és annak következtében felhevült felületre, +5 C alatti hőmérsékleten felhordani nem szabad! • Ideális kivitelezési körülmények, a +10-20 C közötti hőmérséklet és az 50-60 % relatív páratartalom. • Amennyiben a színező vakolat száradása lassan megy végbe, melyet előidézhet a nem megfelelő, alacsony hőmérséklet, a magas páratartalom, illetve ha a kötésidő alatt a vakolatot fagyás, csapó eső vagy erős ködszitálás éri, foltosodás következhet be. Az ebből adódó vakolatkárosodások (mivel ezek a vakolat anyagától függetlenül következnek be) nem képezhetik reklamáció tárgyát. • Kivitelezéskor kerülnünk kell a vakolat túl gyors kiszáradását is, melyet az erős napsugárzás illetve erősen szeles időjárás idézhet elő, mivel ilyen esetekben a felület berepedezhet. • A vakolási munkálatok és a száradási folyamat során jelentősen megváltozott időjárási viszonyok esetlegesen színárnyalatnyi változást idézhetnek elő a felületen. • A színminta és a felhordott vakolat árnyalatban minimálisan eltérhet egymástól. • A különféle ásványi alapanyagok bányászatából és beszállításából adódóan, a különböző gyártási sorszámú anyagok között árnyalatnyi, minimális eltérés előfordulhat. • A színeltérésből adódó reklamációt, a próbafelület elvégzésekor azonnal jelezni kell, mert teljes felületre felhordott vakolat esetén a reklamáció érvényét veszti. (Polisztirol lapos hőszigetelés esetén a 650, 654, 655, 659, 660, 685, 690, 694, 695, 699, 700, 704, 705, 710 sorszámú színeink felhordását nem javasoljuk, mert ezeknél a színeknél, a polisztirollap a vakolat alatt túlhevülhet, ez pedig a polisztirolhab károsodásához vezethet.) • A kivitelezés során az általános munkavédelmi és higiéniai követelményeket kell betartani.